<![CDATA[Janita Puomila- Akaan kaupunginvaltuutettu - Blogi]]>Mon, 17 May 2021 07:48:06 +0300Weebly<![CDATA[kuka tiedottaa ja mitä?]]>Sun, 02 May 2021 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/kuka-tiedottaa-ja-mitaKunnan luottamushenkilöitä ovat valtuutettujen lisäksi kaikki kunnan eri toimielimiin valitut jäsenet. Jokaisen luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta. Jokaisen tulee toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille, jotka luottamustehtäviin pyrkivät. On turha väittää, että joku olisi pakotettu luottamustehtäväänsä.
Meidän kansanvaltainen kunnallinen päätöksenteko perustuu edustuksellisuuteen. Asukkaat valitsevat valtuutetut ja nämä tai näiden valitsemat elimet valitsevat muut luottamushenkilöt. Näillä on ”tavallisia” kuntalaisia laajempi tiedonsaantioikeus päätöksenteon tueksi.
Luottamushenkilö ei saa kuitenkaan käyttää tiedonsaantioikeuttaan väärin. On muistettava, että tiedotusintressi on kunnalla, meillä Akaan kaupungilla. Jos luottamushenkilö on saanut päätöksentekoaan varten pohjatietoa, ei se tarkoita, että hän voisi jakaa sitä saman tien ulkopuolisille. Tämähän ei koske valtuuston, hallituksen ja eri lautakuntien esityslistoja liitteineen, jotka ovat julkisia jo lain perusteella. Akaassakin ne löytyvät verkosta ja niitä voi kuka tahansa siellä selata ja lukea.
Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille ja eri palvelujen käyttäjille, mutta siitä miten tiedotetaan, päättää kunta harkintansa mukaan. Yksittäiselle luottamushenkilölle tiedottamisesta päättäminen, yleensä siis valmistelussa olevien asioiden vuotaminen ei kuulu.
Luottamushenkilöiden on sitä vastoin huolehdittava ja valvottava, että tiedottaminen on riittävän avointa. Siihen ei kuulu salailu. Asukkailla on myös oikeus vaatia avointa tiedottamista, mutta sen on tapahduttava luottamushenkilöiden yhteisesti sovittujen ehtojen mukaisesti.
Akaassa viestintä on ottanut jo pitkiä askelia eteenpäin siitä, mitä se oli viime vuosikymmenen alkupuolella. Parannettavaa on aina. Mitä enemmän on tietoa, sen enemmän osallistutaan päätöksentekoon. Akaassa on edelleen lisättävä viestinnän avoimutta ja ajankohtaisuutta ottamalla käyttöön entistä laajemmin erilasia viestinnän kanavia ja tapoja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi säännöllisesti toistettava videoviesti ajankohtaisista asioista?
 
Janita Puomila
Akaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok)
Ehdolla myös kesäkuun vaaleissa
]]>
<![CDATA[Olen ehdolla kuntavaaleissa 2021]]>Tue, 13 Apr 2021 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/olen-ehdolla-kuntavaaleissa-2021]]><![CDATA[kiitos!]]>Sun, 09 Apr 2017 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/kiitosMelkoinen jännitysnäytelmä oli tämä ilta. Alkuun vaikutti pahalta, mutta pohjalta ponkaistiin kisaan mukaan. Todella iso kiitos kaikille 113:sta äänestäjälle!! <3
]]>
<![CDATA[Koulu - tehden vai tekemättä?]]>Sat, 08 Apr 2017 22:06:08 GMThttp://puomila.fi/blogi/koulu-tehden-vai-tekemattaNäin vaalikampanjoinnin viime metreillä, tai sanottaisiinko senteillä, päätin vielä syventyä ajatuksissani koulujen maailmaan. Keskustelin tänään vaalikampanjan lomassa Toijalan S-marketilla erään herrasmiehen kanssa, joka tuli kysymään, mitä meinataan tehdä koulujen kanssa. Keskusteluissa nousi esiin valtakunnallisen median huomionkin herättänyt Keskustan koulu ja sen remontti. 8 miljoonaa on jo laitettu remontointiin eikä loppua näy. Onko korjaus kuitenkaan se ratkaisu? Herrasmies osasi ammattinsa puolesta kertoa, että jossain vaiheessa pitää osata lopettaa. 50-60 -luvulla rakennettuja rakennuksia harvemmin kyetään enää pelastamaan. Koska sitten osaamme lopettaa? Sen tuleva näyttää!

Keskustelimme myös kouluverkkoselvityksestä ja uuden koulun rakentamisesta. Hän ehdotti leasing-mallia, jota itsekin ole pari kertaa ajatuksista pyöritellyt. Jos koulun rakentaisikin joku muu omasta pussistaan ja kaupungin sivistystoimi olisi vuokralla. Vuokranantajan toimenkuvaan kuuluisi myös kiinteistönhoito, jonka hoitoon yksityisellä olisi suuremmat intressit ylläpitäessään sijoituskohdettaan. Vuokra-ajaksi olisi mahdollista sopia esimerkiksi 20 vuotta.

Kerroin hänelle myös, kuinka neljä vuotta sitten koitimme taistella peruskorjausta vastaan vanhempien voimin kaivaen tietoa, selvittäen tutkimuksia, tehden adressia. Muistan vieläkin elävästi sen hetken, kun kuuntelin valtuustosalissa keskustelua koulun kohtalosta. Kuinka valtuutetut jo kyllästyneinä totesivat, että ei nyt enää, kun pyydettiin mahdollisuutta lukea meidän vanhempien kirjelmä yli 650 nimen kera. Jännittyneenä seurasin äänten laskua ja lopputuloksen selvittyä teki mieli räjähtää. Kiukun vallassa poistuin salista kesken istunnon ulos asti nielemään kyyneliä. En silloin, enkä vieläkään, ymmärrä, miten tällainen päätös tehtiin.

Samaan päivään onneksi mahtui paljon hyvääkin. Vanhemman lapsemme, Janetten, eskariopettaja oli silloin Viialan Keskustan koulun vanhempainyhdistyksessä opettajaedustajana. Hän kyseli kiinnostustani vanhempainyhdistyksen toimintaan. En ollut koskaan edes käynyt vanhempainyhdistyksen kokouksessa, mutta toiminta kuulosti mielenkiintoiselta. Vastaukseksi taisin todeta jotain, että jossei muita halukkaita löydy niin voisin tulla katselemaan touhua. Itse istuessani valtuustosalissa kuuntelemassa murheellista tulosta, vanhempainyhdistyksen vuosikokouksessa minut oli nimetty yhdeksi hallituksen jäseneksi.

Vanhempainyhdistystoiminta on ollut mukavaa yhdessä toimimista lasten ja koulun hyväksi. Vuosittaisien tapahtumien, pyöräilyajokortit kakkosille, vappupallomyynnit, joulupussien pussitukset sekä Kodin ja koulun päivien, lisäksi olemme keksineet erilaisia tempauksia. Näistä viimeisimpänä viime keväänä asfaltin maalaustalkoot, jossa vanhempien voimin maalasimme lasten suunnittelemat toimintapisteet pihan piristeeksi. Hauskojen asioiden lisäksi on ollut myös raskaampia aiheita. On selvitelty Hirvialhon oireiluja jo parisen vuotta taaksepäin, seurattu sivusta Keskustan koulun remontoimista peukut pystyssä. Alku vaikuttikin jo ihan hyvältä, kunnes kevään tullen saimme jälleen yhteydenottoja oireiluista. Syksyllä koulun jatkuessa oireilut lisääntyivät ja huoli koulun terveydellisyydestä kaivautui taas esiin ja vaadimme vanhempien edustusta Keskustan koulun sisäilmatyöryhmään. Onneksemme tämä myönnettiin ja sisäilmatyöryhmän kautta olemme pyrkineet vaatimaan terveellisiä koulutiloja oppilaille ja kunnollisia tutkimuksia, jotta asiat saataisiin selvitettyä juurta jaksaen. Helppo ei ole tie ollut eikä tule jatkossakaan olemaan, mutta omalla tavallani nautin mahdollisuudesta, pienestäkin, vaikuttaa oppilaiden, opettajien kuin henkilökunnan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Tekstin alussa mainitsemani herrasmies vahvisti ajatuksiani uuden koulun puolesta. Harmi, etten huomannut pyytää hänen yhteystietojaan, koska hänellä oli tietotaitoa suuresti tämän alan asioista. Tiedän, että uusi koulu on hankkeena suuri ja, etenkin kunnan omana hankintana, vaatii paljon pääomaa, mutta jo pelkästään kuntamarkkinoinnin ja imagon kannalta uusi koulu järkevä investointi puhumattakaan terveydellisistä aspekteista. Samalla koulu saataisiin päivitettyä uuden opetussuunnitelman kaltaiseksi, joustavaksi monitoimitilaksi. Uutta koulua suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon myös Hirvialhon tällä hetkellä käynnissä olevat tutkimukset ja käynnistää vanhempien vaatimat tutkimukset myös Rasin koululla. Näiden kaikkien tietojen, tutkimusten ja kustannusarvioiden pohjalta voidaan lähteä miettimään, onko järkevämpää rakentaa uusi, iso yksikkö monipuolisine mahdollisuuksineen vai peruskorjata ja ylläpitää kolmea erillistä, pian tiensä päässä olevaa, rakennusta? Noin 1000 oppilaan koulu, on järeä kokonaisuus, mutta hyvällä suunnitelulla, siitä on mahdollista saada turvallinen, kaiken ikäiset oppilaat huomioon ottava kokonaisuus. Meillä on todella hyvä asiantuntijuus kenttätyössä lasten kanssa, heiltä saa varmasti paljon toteutuskelpoisia ideoita tulevan, monimuotoisen koulun suunnitteluun.
]]>
<![CDATA[Tulevaisuuden sivistys tehdään kunnissa]]>Tue, 04 Apr 2017 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/april-05th-2017Akaan Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaiden mielestä Akaan sivistystoimesta on leikattu kuluvalla valtuustokaudella paljon.
Ryhmäkokojen kasvu on aiheuttanut erityisen tuen tarpeen räjähdysmäisen lisääntymisen. Avustajien vähentäminen on hankaloittanut koulun opetussuunnitelmien tavoitteiden saavuttamista. Tuntikehyksen leikkaaminen on asettanut oppilaiden saaman opetusmäärän epätasa-arvoiseen asemaan muihin kuntiin verrattuna. Peruskoulun aikana oppilas saa noin yhden lukuvuoden vähemmän opetusta kuin esimerkiksi Tampereella. Oppilaan jatkokoulutusmahdollisuuksien kannalta asialla on suuri merkitys.
Tasapainotusohjelman mukaan vuonna 2017 ryhmäkokojen kasvattamisen, avustavan henkilökunnan määrän vähentämisen ja tuntikehyksen minimoinnin tuomissa säästöissä saavutetaan yhteensä noin 769 000 euron säästö. Vuosina 2018–2019 säästetään saman verran vuosittain lisää.
Akaan Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat ovat sitoutuneet etsimään keinoja yhdessä muiden valtuustoryhmien kanssa sivistystoimen säästöjen pienentämiseksi. Vetoamme muihin ryhmiin, että sivistystoimen palveluihin kohdennetaan erityistä huomiota tulevalla valtuustokaudella.
Tärkeintä on lasten ja nuorten tulevaisuus ja hyvinvointi.
Akaan Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat

http://akaanseutu.fi/2017/04/05/mielipide-tulevaisuuden-sivistys-tehdaan-kunnissa/

]]>
<![CDATA[Pelastakaa!]]>Fri, 31 Mar 2017 08:59:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/pelastakaa]]><![CDATA[EnnakkoÄänestys on alkanut]]>Thu, 30 Mar 2017 23:16:36 GMThttp://puomila.fi/blogi/ennakkoaanestys-on-alkanutEnnakkoäänestys alkoi keskiviikkona 29.3. Vaalit.fi -sivustolla on mielenkiintoinen palvelu, josta näkee ennakkoäänestysaktiivisuuden. Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Akaassa käytiin äänestämässä Pirkanmaan keskiarvoa hieman vähemmän. Pirkanmaan keskiarvo oli 3,6%. Akaan ennakkoäänestysprosentti oli 3,2 ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Toisena ennakkoäänestyspäivänä lukemat olivat 8,1 % (Pirkanmaa) ja 6,6% (Akaa).

Tilastoa voit seurata osoitteessa http://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2017/fi/aantilas07.html#020

Eiköhän laiteta tuulemaan ja nostetaan Akaa positiivisella äänestysprosentilla valtakunnan uutiseksi! Nyt on Sinun aika vaikuttaa, Sinä päätät! Äänestä!
]]>
<![CDATA[Elinvoimaa akaaseen!]]>Wed, 29 Mar 2017 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/elinvoimaa-akaaseen]]><![CDATA[Palvelualoite lisää kilpailua Akaaseen]]>Tue, 28 Mar 2017 21:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/-palvelualoite-lisaa-kilpailua-akaaseenMiten akaalaisen ääni saadaan kuuluviin Akaan päätöksenteossa? Kaikillahan on mahdollisuus tehdä aloite. Erilaisten aloitteiden joukkoon (kuntalais-, valtuusto- tai kansalaisaloite) on nyt aika esitellä uusi malli: palvelualoite Akaan kaupungille.

Palvelualoitteen ideana on, että paikallinen yrittäjä tai yhdistys esittää kaupungille nykyistä paremman ja edullisemman palvelun korvaamaan nykyistä. Kaupunki on sitten velvollinen nopeasti vertailemaan annettua palvelualoitetta itse tuottamaansa palveluun.

Palvelualoite on aito kilpailutuksen työkalu, jossa sen tekijä on avainasemassa. Jokainen kunnallinen palvelu on helppo saattaa tarkasteltavaks, ja jos kaupungin tuottama palvelu on edullisempi, kaupunki on hoitanut hommansa hyvin.

Palvelualoite myös herättää virka- ja luottamusmiehet tarkastelemaan kaupungin prosesseja ja niissä eri palveluja erikseen. Näin palvelun hinta-laatusuhde joka tapauksessa paranee.

Jos palvelua ei kyetä tuottamaan kaupungin organisaatiossa edullisemmin kuin palvelualoitteessa esitetään, kaupungin on kilpailutettava se. Palvelualoitteen tekijä voi antaa oman, tarkemman tarjouksensa ja tehdä sopimuksen aloitteen tekijän kanssa. Näin kaupunki tukee paikallista yrittäjää, jonka toiminta laajenee, tuottaa lisätuloja ja kasvattaa kaupungin kassaa verotulojen muodossa.

Akaassa on menossa nyt tiukka talouden tasapainottamisohjelma. Se vaikuttaa palvelujen saatavuuteen.

Yksinkertainen esimerkki: viime talvena kaupunkilaiset huomasivat puutteita luistelukenttien auraamisessa. Jäädyttäminen ja auraaminen tehtiin vain virka-aikoina, koska ylityökiellon takia se ei onnistunut iltaisin tai viikonloppuisin. Tässä tilanteessa paikallinen yrittäjä voi tehdä palvelualoitteen luistelukenttien auraamisesta. Palvelu tulisi kilpailutettavaksi. Olen varma, että paikallisen toimijan kanssa tehdyllä sopimuksella palvelu olisi parantunut (illat ja viikonloput), eivätkä kustannukset olisi nousseet. Ehkä ne olisivat jopa laskeneet.

Palvelualoite antaa mahdollisuuden paikallisille yrittäjille ja yhdistyksille olla mukana kehittämässä Akaan palveluita. Emmekö voisi olla tässä edelläkävijöitä?

Janita Puomila

112

]]>
<![CDATA[Elinkeinolla pöhinää]]>Mon, 20 Mar 2017 22:00:00 GMThttp://puomila.fi/blogi/elinkeinolla-pohinaaKoska kaupungin talous on ollut pitkään alijäämäinen ja tulee olemaan vielä parin vuoden ajan, kunnallisten verojen nostoon on paineita. Tämäkin vain, jos talouden tasapainottamisohjelmasta pystytään pitämään kiinni ja eikä suurempia yllätyksiä ilmesty puskan takaa. Soten viedessä n. 60 prosenttia kaupungin tuloista, toki suuren osan myös menoista, on päätettävä, miten kaupungin taloutta voi kohentaa.

Kaupungin tulot koostuvat pääosin veroista ja valtionosuuksista. Saadaksemme nousua kaupungin tuloihin on joko nostettava veroprosenttia tai saatava kaupunkiin lisää työtä ja asukkaita. Verojen korotuksella on yleensä negatiivinen vaikutus asukasmäärään, joten veronkorotusta tulee välttää viimeiseen asti.

Millä sitten saamme lisää asukkaita kaupunkiin? Työpaikat, positiivinen kaupunkikuva, hyvät liikenneyhteydet, laadukas koulutus ja terveet oppimis- ja työympäristöt tuovat lisää asukkaita. Akaan kaupungilla on tarjota kaikkea niin ydinkaupungista naapurilähiöön kuin maalaismaisemaankin. Tätä tulee hyödyntää Akaan markkinoinnissa, jota tulee lisätä ja paljon.

Jotta kaupunkiin saadaan työpaikkoja, on saatava uusia yrityksiä jalkautumaan Akaaseen. Kaupungilla oli alkamassa jo hyvä pöhinä Akaa Pointin jalkeille saamisessa elinkeinopäällikkö Kristiina Salon aikana. Paikallislehdessäkin kirjoitettiin, kuinka Akaa Pointia mainostettiin messuilla.

Sain viime vuonna käteeni Ideaparkista Akaan mainoslehtisen, jossa oli maininta Akaa Pointista. Yrittäjyys on suvussani ollut verissä ainakin kahden sukupolven ajan ennen minua ja siksi kovasti pinttynyt myös omaan ajatusmaailmaani, joten mielenkiinto pakotti selvittämään, mitä Akaa Pointilla on tarjota yrittäjälle. Pettymys oli suuri, kun lehtisessä mainostettua sivustoa ei ollut edes olemassa eikä kyseistä osoitetta edes omista kukaan. Tätä, akaapoint.fi -sivustoa kuitenkin mainostetaan vielä tänäänkin Hämeentien varressa. Tosin tämänvuotisesta mainoslehtisestä osoite on pudotettu pois.

Tutkailin Akaan kaupungin omat sivut, josta sai Akaa Pointista yhtä paljon (lue vähän) tietoa, kuin kädessäni olevista mainoslehtisistä. Tälläkö houkuttelemme uusia yrittäjiä kaupunkiimme työllistämään? Voin vain sanoa, että kiinnostus lopahti.

Pöhinää voi syntyä, jos uskalletaan markkinoida ja ennen kaikkea: on mitä markkinoida.Janita Puomila

myyntiedustaja, perheyrittäjä

]]>